25 Şubat 2011 Cuma

TEKNOLOJİ BİR YERE KADAR

Elektronik sistemlerde ve dijital iletisimde kodlamasi en zor bilgi goruntudur. Bu yuzden bir cok goruntunun hizli bir sekilde arka arkaya akmasindan olusan video internetten indirirken en fazla zamani alan veri turudur, dijital bir film dosyasi gigabaytlar dolusu 1 ve 0 icermektedir.
Sonra ses gelir – bir konusmayi, bir sarkiyi, sadece sesten olusan bir dosyayi indirmek daha kolaydir, bu tur dosyalar bilgisayarda da daha az yer tutar.
En sonunda da yazi – yuzlerce sayfalik kitap cok kisa surede bilgisayariniza inecek ve cok az yer tutacaktir.
Bence bu hem profesyonel hem de ozel hayatta insan iliskileriyle ilgili onemli bir bilgi: bir arkadasinizla veya sevgilinizle sorun yasadiginizda yuzyuze goruserek cozmeye calismak gibisi yoktur. Telefon / sozlu iletisim, veya email-sms / yazili iletisim ayni etkiyi yapmaz. Cunku insan sadece sesten veya onun kodlanmis hali olan yazidan cok daha fazla bilgi tasir hemcinsleri icin. Bir mimik, bir dokunus, bir koku, bir gulumseme yuzlerce sayfa yaziya, binlerce kelimeye bedel olabilir.
Teknolojinin gunumuzde geldigi noktada dahi ayni ortamda bulunup yuzyuze iletisim kurmanin tam olarak yerini tutan bir yontem gelistirilememistir, ve umarim hic bir zaman gelistirilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder